SEARCH
Filed under 2024

Over De Bogen

Muzikale wandeling vertelt Rotterdamse verhalen op de Hofbogen

Tussen 17 en 26 mei 2024 organiseren O. en Rotterdamse Dakendagen Over de Bogen: een wandelconcert waarbij het publiek 2 kilometer aflegt over het dak van de monumentale Hofbogen in Rotterdam, dwars door 4 stadswijken. Speciaal voor Over de Bogen componeert kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk nieuwe muziek en zang met verhalen van de bewoners rondom de Hofbogen, opgetekend door Merel Smitt en naar tekst vertaald door Corinne Heyrman. Over de Bogen is de allereerste en de allerlaatste kans om deze wandeling te maken voordat dit dak voor altijd verandert.

Walk With Me
Kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk maakt voor Over de Bogen een nieuwe versie van hun project Walk With Me, waarin omgevingsgeluid en gesproken tekst worden gecombineerd met muziek. Kunstenaar Merel Smitt, zelf bewoner van een van de wijken rondom de lijn, tekent samen met schrijver Corinne Heyrman verhalen op van bewoners en betrokkenen bij de transformatie van dit object. Deze verhalen belichten niet alleen het rijke verleden van de treinverbinding, maar ook wat dit object nu voor de buurt betekent en de verwachtingen rondom de realisatie van het toekomstige Dakpark Hofbogen.

De verzamelde verhalen en live-geluiden uit de stad worden door Strijbos & Rijswijk verweven met nieuwe muziek en live zang. Het publiek betreedt straks een bijzondere akoestische wereld terwijl ze over de bogen lopen en volgt letterlijk en figuurlijk de sporen van de geschiedenis naar het heden en de toekomst.

Loop over de bogen
Sinds de laatste treinen over de Hofbogen reden is het tracé van Hofplein tot aan de snelweg nog niet eerder geopend voor publiek. Over de Bogen is tussen 17 en 26 mei op twee manieren te bezoeken. In het eerste en laatste weekend zijn speciale live uitvoeringen van de compositie te beleven in de vorm van een wandelconcert met gebruik van een koptelefoon, waarin de compositie steeds zal veranderen in samenspel met de omgeving.

Daarnaast kunnen bezoekers dagelijks over de Hofbogen lopen en de muziek beluisteren via installaties langs de route. Deze speciale geluidschermen die ze tegenkomen laten de muziek alleen aan de voorbijganger horen. De kaartverkoop voor beide wandelingen start op 4 april via o-festival.nl, de live uitvoering is ook te bezoeken met een dagticket voor O.

Hofbogenpark
Op het spoorviaduct Hofbogen komt een bijzonder stadspark. Waar vroeger de Hofpleinlijn reed tussen Rotterdam en Den Haag, kun je straks wandelen tussen de toppen van de bomen. Het park wordt met een lengte van 2 kilometer het langste dakpark van Nederland. In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 zal het zwarte dak veranderd zijn in een groene loper.

Over de Bogen wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met eigenaar-ontwikkelaar Dudok Real Estate en het projectteam Hofbogenpark van de gemeente Rotterdam.

O. Festival for Opera. Music. Theatre. en Rotterdamse Dakendagen
Twee Rotterdamse festivals werken samen om dit iconische dak open te stellen. O. is een internationaal festival voor opera, muziek en theater met een programma vol verrassingen: van internationale top tot oer-Rotterdamse en avontuurlijke locatieprojecten. Van 16 t/m 26 mei beleef je meer dan 60 voorstellingen en concerten op 30 uiteenlopende locaties in Rotterdam (16 t/m 26 mei). Vanuit de universele kracht van de zangstem vertelt O. actuele en urgente verhalen uit de stad en de wereld, brengt verschillende disciplines bij elkaar en gaat op avontuur met artiesten, makers en publiek. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen zijn deuren geopend die normaal gesloten blijven en is het ‘daklandschap’ van Rotterdam toegankelijk (24 t/m 26 mei). Op tientallen daken in de stad vind je naast geweldige uitzichten een uitgebreid festivalprogramma met kennis over de stad en haar gebouwen, muziek, theater, sport, eten, drinken, feest en meer. Het festival, bekend van o.a. de Rotterdam Rooftop Walk, laat zien hoe we op creatieve manieren de ruim 18 km2 aan ruimte op Rotterdamse daken kunnen benutten voor een duurzame, levendige en gezonde stad.

For this post, the comments are closed.