SEARCH
Filed under 2014

Schaduwploeg/shadowgroup

Het  ITs Festival Amsterdam bestaat 25 jaar in juni 2014. Een mooie gelegenheid voor het festival om zijn ‘gebruikers’ – de studenten – intensief te betrekken bij een tussentijdse evaluatie en scenario’s voor de toekomst. Daarom geven de Nederlandse theater- en dansscholen het ITs ter gelegenheid van het jubileum de Schaduwploeg cadeau; een groep van 14 studenten afkomstig van verschillende opleidingen uit Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Tilburg, Rotterdam en Maastricht die tijdens het ITs intensief gaan nadenken en discussiëren over wat een festival voor afstuderende podiumkunstenaars in deze tijd zou moeten zijn. Op wat voor een platform willen jonge kunstenaars zich presenteren en elkaar ontmoeten? Over wat voor een festival dromen zij? Wat is de rol van een afstudeerfestival tussen onderwijs en het veld?

In een week durend programma komen sprekers uit binnen- en buitenland langs om de groep daarbij te inspireren. Daarnaast wordt het ITs festival zelf natuurlijk intensief bezocht – van het kijken van een uiteenlopende reeks voorstellingen tot het bijwonen van het randprogramma – en gaan de leden van de Schaduwploeg op tal van manieren van bezoeker tot directeur het gesprek aan over het festival. Dit alles om aan het einde van de week met bevindingen en voorstellen te komen over wat een toekomstig afstudeerfestival volgens jonge podiumkunstenaars zou moeten zijn.

De Schaduwploeg is een gemeenschappelijk project van het Netwerk Theater en het Netwerk Dans en wordt gedragen door de Theaterschool, Toneelacademie Maastricht, Codarts, Fontys, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ArtEZ en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Het is bedacht door Marijke Hoogenboom (lector  Podiumkunsten in transitie aan de Theaterschool) en wordt georganiseerd, geprogrammeerd en gemodereerd door Anne Breure, afgestudeerd aan de Mime Opleiding van de Theaterschool in 2011.

https://www.atd.ahk.nl/das-research/projects/de-schaduwploeg/ 

For this post, the comments are closed.