Image
Top
Navigation

Het Ontmoetingsbureau

In Het Ontmoetingsbureau (2016) doet Merel Smitt onderzoek naar de totstandkoming van beeldvorming en vooroordelen.

 

In deze installatie wordt je ontvangen door Andre of Amy, de medewerkers van Het Ontmoetingsbureau. Zij nemen je mee naar een huis in de stad en laten jou 15 minuten lang het pand doorzoeken. De bewoner is niet thuis en het is aan de bezoeker om erachter te komen wat voor soort persoon hier woont.

Aan het einde van deze 15 minuten vul je een vragenlijst in over de bowener.
Samen met Het Ontmoetingsbureau bespreek je de resultaten.

Een herkenbaar gegeven is dat de mens bij gebrek aan een visueel beeld van een iemand, de persoon in kwestie gaat definieren op basis van andere aspecten.
Bijvoorbeeld iemands stem aan de telefoon, het beroep, de favoriete muziek, hobby’s, de manier waarop een sollicitatiebrief geschreven wordt enz. Ook als we iemands gezicht wél kennen maar de overige eigenschappen ontbreken beginnen we met invullen.

We hebben over het algemeen de neiging om de ander te definiëren en in te schatten.
Soms klopt het maar meestal zijn het projecties die voortkomen uit je eigen referentiekader.

Aan het eind van een reeks bezoeken krijgt iedereen de onderzoeksresultaten thuis gestuurd om te zien wat de beeldvorming is die bij de bewoner past.

Aan het einde van je bezoek heeft het Ontmoetingsbureau over jou ook een schets gemaakt maar dan gebaseerd op de korte face-to-face ontmoeting van 5 minuten.

 

concept, regie Merel Smitt vormgeving Simone Eggen spel Andre Dongelmans, Amy van der Weerden mede mogelijk gemaakt door Festival Karavaan fotografie Salih Kilic

Het Ontmoetingsbureau was open van 25 mei t/m 5 juni in Alkmaar op Festival Karavaan

(function($){ $(window).scroll(function() { $('.full-bg-image').css('z-index', 0).css('z-index', 1); }); })(jQuery);