Image
Top
Menu

De Boer (Noord-Holland)

Voor Festival Karavaan 2015 maakte Merel een theatrale installatie over de binnenwereld van de boer. In de installatie beweeg je je door het privé domein van een boer met als doel het publiek door de ogen van de boer te laten kijken, het verhaal te vertellen zoals hij het ervaart. Even los van alles wat er geroepen en beweerd wordt.

Voor dit onderzoek vertrekt ze niet vanuit haar eigen vooroordelen, maar ze wil zo dicht mogelijk bij de realiteit van de situatie komen. Ze vindt haar oordeel daarover niet interessant. Sterker nog, het zou haar belemmeren om open te kijken en te luisteren, omdat ze met veel verschillende partijen praat.

“Als ik een vooroordeel zou hebben dan zou ik niet met de boeren in gesprek hoeven, maar er gewoon een voorstelling over maken. Dan zou ik bepalen hoe hun wereld eruit ziet gebaseerd op een geromantiseerd beeld van groen gras, hekjes en koeien in de wei, van de dingen die we aan de buitenkant zien. Want daar had ik wel een beeld over, van wat ik denk dat het is. Wat ik wil is verder kijken dan die buitenkant. Ik wil het laten zien van binnenuit, vanuit het perspectief van de boer en zijn bedrijf.”

Lees hier het interview met Merel Smitt over haar installatie De Boer.

Haar onderzoek De Boer presenteerde ze in een installatie op het akkerbouwbedrijf van Flip Blom doorlopend van 28 mei t/m 31 mei.

De Boer was te zien in 2014:
28 t/m 31 mei                        Festival Karavaan, Haarlemmermeer

http://www.karavaan.nl/programma/haarlemmermeer/de-boer/

In 2016 gaat ze In samenwerking met Via Zuid deze installatie op maat maken voor de regio Noord-Limburg. Hiervoor zal ze opnieuw gesprekken gaan voeren maar dit keer dus met de Limburgse boer.